Decorare cu polistiren

 

 

FISA TEHNICA

 

DESCRIERE PRODUS

 

Profilele/ornamentele decorative pentru fațadă sunt realizate din polistiren expandat de înaltă densitate (EPS 200/30 kg m3) si acoperite prin laminare cu matrițe cu un strat polimetric cuarțos de 2-3 mm pe bază de rășini acrilice, nisipuri de cuarț , carbonat de calciu, lianți, ciment si apă.

 

RECOMANDARI

 

Ele se monteaza fara dificultate de catre echipe specializate pentru acest tip de lucrari, cu muncitori calificati care cunosc materialele si tehnologia de aplicare. Este de preferat ca aplicarea acestora sa se faca dupa efectuarea celorlalte lucrari de constructii si instalatii care pot deteriora finisajul respectiv si inainte de aplicarea tencuielii decorative.

Suportul trebuie să fie curatat de praf și orice alțe elemente. Deviațiile de la planeitatea peretilor unde se lipesc profilele decorative nu trebuie să depășească 5 mm la 2 m lungime. Nu efectuați niciodată montajul daca este vreme nefavorabila. Umiditatea stratului suport de 5% previne fixarea calitativă a profilelor - astfel încât punctul de atașare al peretelui trebuie să fie uscat și protejat de umiditate. De asemenea, tineti cont de faptul că montajul nu trebuie să fie efectuat la o temperatură mai mică de +5 ° C.

 

ETAPE MONTAJ

 

A. LIPIRE

 

  1. 1. Se curata suprafata de montaj ca sa fie plana, uscata si fara praf.

  2. 2. Se stabileste si se traseaza zona unde se vor monta profilele (laser, dreptar, cumpana, ata de trasat, fir cu plumb).

  3. 3. Se masoara profilele si se debiteaza conform masuratorilor si unghiurilor.

  4. 4. Cu ajutorul unei spatule de tip “pieptane” se aplica pe spat el e prof i l ul ui pe i nt reaga supraf at a un strat de adeziv de polistiren de înaltă calitate destinat sistemelor de izolație sau un adeziv de exterior pentru placari ceramice.

  5. 5. Se pozeaza si se aplica ferm profilul pe suprafata de lipit/suport astfel incat adezivul sa fie vizibil pe partile laterale dupa care se elimina surplusul de adeziv.

  6. 5. Se utilizeaza un dreptar de aluminiu pentru a fie asigura ca profilele sunt montate drept.

  7. 6. Daca este necesar si in funcţie de dimensiunea profilelor folosite, acestea pot fi fixate mecanic suplimentar de faţadă şi cu ajutorul unor cuie metalice cu capul mic (sub profil sau prin strapungerea profilului, 2 bc la 1 metru liniar).

  8. 7. La imbinarile dintre doua profile se scobeste din polistiren pe laterala ambelor profilelor si se aplica acelasi tip de adeziv de la pasul 4 si pe capetele de imbinare.

(Materiale si unelte necesare : pensula, laser, dreptar, cumpana, ata de trasat, fir cu plumb, ruleta de masurat, fierastrau si instrument de taiere unghiular, spatula, cuie metalice, ciocan)

 

B. FINISARE

 

  1. 1. Se indeparteaza surplusul de adeziv rezultat in urma monajului cu ajutorul unui spaclu.

  2. 2. Urmele provocate de elentele de fixare, imbianarile dintre profile se incarca cu chit de reparatii si se netezesc cu ajutorul unei spatula pana se obtine o suprafata uniforma, dupa uscare se pot finisa cu hartie abraziva fina pentru uniformizare.

  3. 3. Dupa uscarea complete a adezivului de lipire se trage un contur uniform de silicon acrilc de exterior la imbinarea profilelor/ornamentelor cu suportul pe care s-a lipit dupa care cu un burete umed se indeparteaza surplusul de silicon.

    (Materiale si unelte necesare : silicon, pistol de silicon, chit de reparatii, spaclu, spatula, hartie abraziva, pensula, burete )

     

    C. VOPSIRE


    Profilele/ornamentele se vopsesc in nuanta dorita doar cu vopsea lavabila de exterior. Pentru o durata indelungata in timp, este foarte important sa se foloseasca o lavabila de exterior de foarte buna calitate.

        1. 1. Se aplica pe profile/ornamente un strat de amorsa de exterior compatibila cu vopseaua lavabila.

        2. 2. Dupa uscarea amorsei se aplica primul strat de lavabila care se recomanda a fi mai diluata (proportie de vopsea lavabila 90% si apa 10%).

        3. 3. Dupa uscare, se aplica cel de-al doilea strat de vops ea lavabila.

    (Materiale si unelte necesare : amorsa, vopsea lavabila, pensula, trafalet cu rola, banda hartie protectie pentru constructii)

 

RECOMANDARI

 

  1. 1. Vopsirea profilelor/ornamentelor sa se faca inainte de aplicarea tencuielilor/vopselelor decorative de fatada.

  2. 2. Se protejeaza marginea profilelor cu banda de hartie de protectie pentru a nu se stropii cand se aplica tencuiala/vopseaua.

  3. 3. Eventualele pete de tencuiala/vopsea care s-au scurs pe profile/ornamente se indeparteaza dupa care se rectifica cu vopseaua care s-a aplicat pe ele.

 

ATENTIE!

 

  • Folosirea altui tip de vopsea decat cea recomandata, poate duce la aparitia unor fisuri in stratul de vopsea.

  • Aplicarea stratului de amorsa si vopsea se face pe substrat perfect uscat.

  • Aplicarea vopselei lavabile se face doar in conditii atmosferice corespunzatoare la temperaturi cuprinse intre 15-25 C si umiditate maxima de 60%.

  • Montarea trebuie facuta in conditii uscate, pe un substrat uscat si la temperaturi de peste 5 grade C.